Aardappelen
Hoofdgerechten,  Recepten

Winterse kost

Witlofrolletjes in de oven & stamppot

De winter komt eraan en dan krijg ik altijd zin om ‘winterse’ gerechten te maken.
Nou weet ik dat er mensen zijn die een heel jaar door hutsepot en stamppot eten, maar ik heb gerechten die ik echt alleen maar in de winter maak.

Witlofrolletjes in de oven is daar een van, waarschijnlijk te danken aan mijn Vlaamse roots.
Ikzelf vind het verschrikkelijk om te eten, maar gelukkig weet mijn vriend het wel te waarderen, want ik vind het wel leuk om te bereiden.

Ja, ik weet hoe gek dat klinkt 😉
Maar ik vind het heerlijk om gerechten te koken die ik zelf niet lust! Aangezien ik een hele moeilijke eter ben is dat een zegen voor mijn gezin hahaha… en anders zou ik een erg lege receptenpagina op mijn blog hebben!

Witlofrolletjes in de oven                                                              

Ingrediënten (4 personen):                                        

  • 4 witloofstronken
  • 8 grote plakken gekookte ham
  • 25 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 300 ml melk
  • Cayennepeper
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 200 gr geraspte kaas

Bereiden:

  • Snij het achterste en het hart uit de witloof en was de witloof met koud water
  • Doe koud water met een snufje zout in een pan en breng dit aan de kook
  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Doe de witloof in de pan van zodra het water kookt en kook de witloof in ca. 10 minuten gaar
  • Laat de witloof goed uitlekken in een vergiet
  • Voeg de boter, bloem en melk samen in een pan en breng al roerend aan de kook tot de saus glad is
  • Kruid de saus met peper, zout, cayennepeper en nootmuskaat
  • Rol de witloof in de ham
  • Giet een bodem saus in een ovenschaal en leg hier de hamrolletjes op
  • Giet de rest van de saus er overheen tot alles onder staat
  • Bestrooit ruim met de geraspte kaas
  • Bak het geheel in ca. 20 minuten gaar op 190 graden

Tip: serveer met aardappelpuree!

BoerenkoolDoordat ik al jaren in Nederland woon en nu zelfs samenwoon met een echte Nederlander moest ik er ook aan geloven en me aan de stamppotten wagen. Het is erg simpel om te maken, kwam ik achter, dus ik maak het nu al wat vaker. Laatst maakte ik voor het eerst in mijn leven een boerenkoolstamppot met spekjes en ik vind het leuk om hier mijn eigen, Vlaamse, twist aan te geven… met braadworst in plaats van met rookworst.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1200 gram kruimige aardappelen
  • 500 gram boerenkool
  • 4 braadworsten
  • 1 grote ui
  • 250 gram spekblokjes
  • 150 ml (half)volle melk
  • Bakboter
  • Peper en zout

Bereiden:

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar met snuf zout in ca. 15 minuten
  • Snij de ui zo fijn mogelijk
  • Bak de spekblokjes krokant in de bakboter en hou apart
  • Bak de braadworsten in een ruime hoeveelheid bakboter in een braadpan (afhankelijk van de dikte 15-29 minuten)
  • Bak de ui in een braadpan met boter, tot de uien glazig zijn
  • Voeg er vervolgens de boerenkool aan toe en laat het 10-15 minuten smoren totdat de boerenkool geslonken is
  • Warm de melk op in een klein pannetje
  • Giet ondertussen de aardappelen af en pureer ze met een stamper
  • Kruidt de aardappelpuree met een snufje zout en wat peper naar smaak
  • Voeg er de warme melk aan toe
  • Voeg daarna de boerenkool en ui erbij en meng alles goed
  • Doe er op het laatst de spekblokjes doorheen
  • Serveer met de braadworst

Je kan deze stamppot natuurlijk ook maken met verse spinazie of andijvie! 

Wat is jouw lievelingsgerecht in de winter?

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial