Vol au vent
Hoofdgerechten,  Recepten

Vlaamse stoverij & Vol au vent

Typisch Vlaams…

Zoals jullie kunnen lezen in ‘Over mij’ ben ik grotendeels opgegroeid In België. Met een Belgische vader die ook nog eens kok is, is het niet vreemd dat ik een zwak heb voor de Vlaamse keuken.

Een van de meest bekende gerechten is Vlaamse stoverij, waar mijn vriend inmiddels grote fan van is! Het is een stoofpotje van rundvlees met bruin bier wat de Belgen graag eten met verse frietjes, vergezeld van een lekker biertje.
De meeste Vlamingen leren het recept van (groot)ouders, waardoor er meerdere ‘varianten’ bestaan.

Hier deel ik ‘mijn’ recept:

rundsvlees

Ingrediënten:

  • 500 gr stoofvlees (bieflappen in blokken)
  • 2 uien
  • Boter
  • 2 el bloem
  • 1 sneetje bruin brood
  • 2 tl azijn
  • 2 tl bruine suiker
  • 1 flesje bruin bier (Pied de Boeuf of bv. Westmalle)
  • Peper
  • Zout
  • Tijm
  • Laurier
  • Rozemarijn
  • 1/2 bouillonblokje
  • Mosterd

Bereiden:

  • Pel de uien en snij in blokjes (brunoise)
  • Kruid het vlees met peper en zout
  • Smeer de boterham royaal in met mosterd
  • Bak het stoofvlees bruin in boter op hoog vuur
  • Schep het vlees uit de pan
  • Bak de uien in het bakvet
  • Voeg er na een paar minuten het vlees terug bij
  • Bestrooi het vlees met bloem en laat even meebakken
  • Giet het flesje bier erbij, zorg dat het vlees onder staat (voeg eventueel wat water toe)
  • Doe het halve bouillonblokje erbij van zodra alles pruttelt
  • Kruid met peper, zout, thijm, laurier en rozemarijn
  • Voeg de azijn en de bruine suiker toe
  • Laat ca. 2,5 uur op een klein vuur stoven, roer regelmatig om aanbakken te voorkomen
  • Leg na 2,5 uur de boterham met mosterd bovenop de saus
  • Roer alles goed door
  • Laat nog 30-45 minuten sudderen op een laag vuur

Weetje: Echte Belgische frieten zijn 11 mm dik...

Het lekkerst is dit met versgebakken frietjes en zelfgemaakte mayonaise!

Een andere klassieker uit de Belgische keuken is Vol au Vent, ze noemen het ook wel koninginnehapje.
Het is een traditionele kippenragout, geserveerd in een bladerdeeg gebakje, wat ze in België een vidé noemen.

Vol au vent

Ingrediënten:

  • 1 hele kip (ca. 1250 gram)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 200 ml room
  • 300 ml volle melk
  • 50 gr bloem
  • 50 gr boter
  • 200 gr champignons
  • 1 eidooier
  • Citroensap naar smaak
  • Tijm
  • Laurier
  • Kruidnagel
  • Peper
  • Zout

Bereiden:

  • Kook de kip in water met wat tijm, laurier, kruidnagel, peper en zout gedurende 45-60 min (afhankelijk van grootte kip)
  • Voeg er het bouillonblokje bij van zodra het water kookt
  • Was (borstelen) en snij de champignons in schijfjes
  • Als de kip gekookt is het vlees van de kip ‘plukken’
  • Zeef de bouillon waarin de kip is gekookt
  • Bak de champignons goudbruin
  • Maak een roux: smelt de boter en voeg de bloem toe, bak lichtjes bruin
  • Voeg er geleidelijk aan de melk bij
  • Doe er tevens wat bouillon bij (ca. 200 ml)
  • Meng het ei met de room
  • Voeg dit aan de saus toe
  • Doe er de champignons en de kip bij
  • Kruid goed af met peper, zout en citroensap

Je ziet deze gerechten ook vaak op de kaart in een Belgische frituur, waar het vaak óp de friet geserveerd wordt. Iedereen heeft zijn eigen recept, vaak van moeder op zoon/dochter doorgegeven door de jaren heen. De basis is hetzelfde, maar krijgt een persoonlijke twist van degene die het klaarmaakt. Het verschil kan de vleessoort zijn, maar ook het soort bier wat gebruikt wordt voor de stoverij is vaak een persoonlijke keuze. Dus experimenteer hier gerust eens mee!

frietjesHet voordeel van deze gerechten is dat je ze in grote hoeveelheden kan maken. Geschikt voor als je een grote groep eters hebt, maar je kan het ook makkelijk per portie verpakken en invriezen… zo heb je in no-time een lekkernij op tafel!

Heb jij een streekgebonden gerecht waarvan je het recept graag wilt delen? Dan hoor ik dat graag!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial