Souvlaki met kritharaki
Hoofdgerechten,  Recepten

Souvlaki met kritharaki

Toen ik klein was kwamen we vaak in het Griekse restaurant van een goede vriend van mijn vader. Een grote, aardige man waar ik als 6-jarig meisje dol op was. Vasilis leerde me het Griekse alfabet, vertelde over het land en door hem kwam ik uiteraard ook in contact met de Griekse keuken. Hij vond het geweldig dat ik zoveel interesse had in zijn geboorteland en zag in mij al de ideale partner voor zijn (knappe!) zoon… ook al was ik nog maar 6 jaar oud hahaha. Enkele jaren later werd het restaurant helaas gesloten en vertrok hij naar de stad waar zijn gezin woonde… ik zag hem nooit meer, maar moest nog vaak aan hem denken.

Inmiddels zijn we dik 30 jaar later en nog steeds denk ik regelmatig aan hem. Door de jaren heen ben ik een paar keer in Griekenland geweest en bezoek ik regelmatig een Grieks restaurant, maar nergens is de kritharaki zo lekker als in zijn restaurant!

Voor degene die het niet kennen: het is een Griekse pasta, die erg op dikke rijst lijkt. Het wordt vaak klaargemaakt met tomaat en wordt bijvoorbeeld geserveerd bij Souvlaki.

Toen ik een paar weken geleden spullen van zolder aan het opruimen was kwam ik een juwelendoosje tegen wat ik ooit van Vasilis had gekregen, het nam me weer terug naar die tijd… Ik bedacht me dat ik nooit meer zo’n lekkere kritharaki had gegeten en ik het misschien gewoon eens zelf moest proberen bereiden!
Ik ging op zoek naar recepten op Google, waarbij ik vooral naar de foto’s keek om te zien of het eruit zag zoals wat ik als kind zo vaak had gegeten. Maar geen enkel recept was exact wat ik zocht.

Dan maar zelf experimenteren!

En ik moet zeggen dat ik mezelf verbaasde, het smaakte erg goed. Nog niet helemaal zoals het bereid werd in het restaurant van Vasilis, maar het komt dicht in de buurt. Ik had het klaargemaakt met verse souvlaki en ook die was heel erg lekker, en dat vond ik niet alleen, ook vriendlief en de kids hebben zitten smullen!

Om het overzichtelijk te houden heb ik de recepten apart gehouden.

Souvlaki & kritharaki, met raki... dan krijg je sirtaki!

Souvlaki

Ingrediënten (4 personen)

 • 600 gram varkenshaas
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 3 tenen knoflook
 • Beetje citroensap (1/2 citroen)
 • 1 koffielepel oregano
 • Peper en zout
 • Satéprikkers

Bereiden

 • Snij de varkenshaas in platte stukken van ca. 1,5 cm dik
 • Pel en pers de knoflook
 • Meng de knoflook door de olie en doe er de oregano en wat peper en zout bij
 • Marineer het vlees in deze mengeling (2 uur) en bewaar in de koelkast
 • Rijg het vlees aan de satéprikkers
 • Verwarm de (grill)pan goed en bak de souvlaki in 4-6 minuten gaar (op tijd omdraaien zodat het niet aanbakt)
 • Besprenkel de spiesen met een beetje citroensap

Kritharaki

Ingrediënten (4 personen)

 • 300 gram kritharaki
 • Blik gepelde tomatenblokjes
 • 500 ml kipbouillon (mag van bouillonblokje)
 • 500 ml water
 • 1 teentje knoflook
 • Scheutje olijfolie

Bereiden

 • Pel en pers de knoflook
 • Verhit een pan met de olijfolie
 • Doe de knoflook en de tomatenblokjes erin
 • Laat even sudderen
 • Giet er de kippenbouillon bij en breng aan de kook
 • Voeg er de kritharaki bij en roer goed
 • Zet op zacht vuur en roer af en toe
 • Laat 10-15 minuten koken (regelmatig proeven)
 • Voeg water toe als het te droog wordt

Tip: serveer er een frisse tomatensalade bij en wat tzatziki.

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial