Rijst
Hoofdgerechten,  Recepten

Eenpansgerecht met pittige kip

Allereerst sorry voor het feit dat dit bericht zo lang op zich heeft laten wachten!
Ik had het de laatste weken razend druk met een vriend die de laatste hand aan zijn thesis moest leggen én uiteindelijk ook zijn MBA haalde (*supertrots*) en met mijn eigen nieuwe professionele uitdaging.
Maar hier is mijn nieuwe blogbericht eindelijk!

Sinds een paar weken probeer ik wat meer op mijn voeding te letten, want er kunnen wel wat kilo’s af die ik er de afgelopen jaar iets te vlot heb bijgekregen! Ik begon met intermitted fasting (tussen 20h en 12h niet eten), niet meer te snoepen en minder friet. En ik moet zeggen dat het best wel lukt. Ik was op 3 weken tijd 2,2 kilo afgevallen en dat was meer dan ik had verwacht.
Ik kies er bewust voor om geen crashdieet te volgen of om met shakes aan de gang te gaan. Ten eerste omdat ik weet dat ik dat niet ga volhouden en de kilo’s er dan weer even snel aan zullen komen en ten tweede omdat ik een erg moeilijke eter ben (lees: bijna onmogelijk).
Dus ik ging op zoek naar recepten waarvan ik vermoedde dat ik ze wel zou lusten en die toch gezonder zijn dan de vette maaltijden waar ik meestal voor kies. En aangezien ik kipfilet en rijst lekker vindt en ik gek ben van pittig gekruid leek onderstaand eenpansgerecht de moeite van het uitproberen waard.

'Love at first bite!'

Omdat ik weet dat mijn puberdochter bijna net zo moeilijk is qua eten had ik het voor haar maar bij gewoon kip met rijst gelaten, maar ging ik voor vriendlief en mezelf aan de slag. Ik besliste wel om het gerecht mijn eigen twist te geven, op basis van wat ik lekker vind.
Uiteindelijk werd het dit recept:

Ingrediënten (4 pers.):

  • 2 rode uien
  • 2 oranje paprika
  • 2tl komijnpoeder
  • 2tl korianderpoeder
  • 100 gr tomatenpuree
  • 150 gr spekblokjes
  • 3 tenen knoflook
  • 6tl paprikapoeder
  • 1 jalapenopeper (deze weglaten als je niet te pittig wil)
  • 1 rode peper
  • 325 gr basmatirijst
  • 400 gr kipfilet
  • 1200 ml groentebouillon
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Sambal
  • 400 gr sperziebonenen
Kruiden

Bereiden

  • Uien, paprika, pepers schoonmaken en fijn snijden
  • Bouillon maken (kan met bouillonblokjes)
  • Sperziebonen schoonmaken in 2 of 3 breken en in koud water op vuur zetten (afgieten als het beetgaar is)
  • Olie verhitten en uien, paprika en pepers bakken
  • Halverwege knoflook en kruiden toevoegen
  • Tomatenpuree toevoegen
  • Mixen met staafmixer of in blender
  • Terug in pan gieten, 1000ml groentebouillon en de rijst toevoegen
  • Op klein vuur ca. 20 minuten laten sudderen totdat de rijst gaar is, eventueel de overige 200ml bouillon toevoegen als het te droog wordt
  • Regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen
  • Kip in blokjes snijden en bakken in olie
  • Spekjes krokant bakken en bij de kip voegen
  • Sambal doorheen mengen
  • Olie in pan verhitten
  • Sperziebonen hierin bakken

Schep de rijst op een bord, leg hierop de sperziebonen en doe er dan de kip met spekjes bovenop

boontjes

En ik moet zeggen, het smaakte echt heerlijk!
Ook mijn vriend zat smaakvol te eten en ik zag mijn puber steelse blikken werpen op de pan waar heerlijke geuren uit kwamen.

Ik dwing mijn dochter nooit om iets tegen haar zin te eten, maar ik vind wel dat als ik de moeite doe om voor haar iets anders te koken, zij de moeite mag doen om van mijn gerecht te proeven. Dus zoals je van een nukkige puber kan verwachten ging dat niet zonder het nodige gesteun en gekreun. Haar gezicht zag eruit alsof ik haar dwong de ingewanden van een olifant te eten, maar uiteindelijk stak ze de vork toch in haar mond.
En toen… veranderde haar gezicht in een verwonderde uitdrukking ‘Jee mam, dit is écht lekker!
Nou, een mooier compliment kan je van een rebelse tiener niet krijgen, toch?

Kortom, dit recept wil ik jullie niet onthouden!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial