Vispannetje
Hoofdgerechten,  Recepten

Niet voor iedereen vanzelfsprekend!

Vispannetje en scampi's in groene curry

Ik besef dat ik op het vlak van eten in luxe leef… ik kan eten wat ik wil, ik hoef mijn weekmenu niet aan te passen aan wat er op dat moment in de aanbieding is en er is altijd voldoende.
Niet iedereen is zo gezegend en daar ben ik me soms wel heel erg van bewust.

Zo ook laatst, ik zat met mijn vriend en bonuskids aan tafel en had 3 verschillende gerechten klaar gemaakt zodat iedereen iets naar zijn/haar smaak had, want ik vind het belangrijk dat iedereen met smaak zit te eten. Mijn vriend maakte een opmerking over hoe luxe het is om een privé-kok (mij) te hebben en altijd iets lekkers op tafel te hebben staan en dat is ook zo.
Er zijn genoeg mensen (ja ook in het rijke Nederland!) die moeten vechten om elke dag een maaltijd op tafel te krijgen. Eisen mogen ze niet hebben, laat staan dat ze kunnen kiezen voor wat ze echt lekker vinden.
Dat deed ons nadenken… kunnen wij hier op een of andere manier iets mee doen?

Zo kwam ik op het idee om op zoek te gaan naar een initiatief in de buurt en kwam zo terecht op een Facebookpagina voor mensen die rond of onder het bestaansminimum leven. Mensen in nood kunnen zich bij deze groep aanmelden en vervolgens worden ze geholpen met oa. tweedehands spullen.
Ik had nog wel een paar shoppers vol kleding van ons gezin waar we niks meer mee deden, dus ik nam contact op met de dame achter dit initiatief. Een afspraak was snel gemaakt, dus een paar dagen later reed ik er heen om de tassen te brengen.

Ik was geschokt toen ik er aankwam: deze dame organiseerde deze hulpgroep helemaal vanuit haar eigen huis! Haar hele woonkamer stond barstensvol spullen: kleding, schoenen, babyspullen, meubels, …etc. Allemaal om weg te kunnen geven aan mensen die het hard nodig hebben.
We raakten aan de praat en ik hoorde schrijnende verhalen. Ik vroeg of ik mensen kon helpen door af en toe eens lekker voor ze te koken, want ik denk dat er genoeg mensen zijn die al blij zijn als ze ’s avonds een stukje vlees op hun bord hebben. Het leek haar een goed idee, ze zou het eens rondvragen.

Een paar dagen later ging ik aan de slag, ik stond een halve dag in de keuken en bereidde verschillende gerechten.
Maar er kwam slechts van 1 iemand respons… dat had ik niet verwacht!
Er zijn 700 mensen lid van die hulpgroep, dat is toch niet zonder reden? Daar moeten toch mensen bij zijn die wat extra eten kunnen gebruiken?
En dan merk je je eigen naïviteit… natuurlijk zijn er mensen die een lekkere maaltijd kunnen gebruiken, maar hun trots zit in de weg. Ze schamen zich zo erg dat ze de maaltijd gewoon aan zich voorbij laten gaan. Want ‘bedelen’ om voedsel? Het is al erg genoeg dat ze bij de Voedselbank moeten aankloppen!

Vandaag kookte ik voor de 2e keer voor deze groep: nu waren er 2 mensen, waarvan 1 gezin.
Er kwam eerst een dame samen met haar volwassen dochter die het syndroom van Down heeft. Een aardige vrouw met een schat van een dochter. Het meisje was zo enthousiast dat ik er helemaal vrolijk van werd. Ze zag dat ik ook rijst aan het klaarmaken was en fluisterde me toe dat dat haar lievelingseten was. Ik vroeg met wat ze de rijst dan het liefste eet? Met kip en een lekker sausje!
En zo beloofde ik haar om de volgende keer speciaal voor haar rijst met kip en een sausje klaar te maken… ze ging met een grote glimlach de deur uit en liet mij met een even grote glimlach achter.

RijstDaarna kwam de dame weer die ook de eerste keer om een maaltijd kwam. Ze voelde zich eerst bezwaard: was het wel ok dat ze nu weer (2 weken later!) om een maaltijd kwam? Was dat niet hebberig?Ze vertelde dat ze zo ontzettend had genoten van de maaltijd die ik 2 weken eerder voor haar had klaargemaakt, het voelde als een echte traktatie voor haar!
De glimlach op haar gezicht was goud waard.
Ze was zo dankbaar, ze had 2 kaarten voor me meegebracht als bedankje. Ik was even sprakeloos, ik hoef helemaal geen bedankje! Uiteindelijk doet ze mij er ook een plezier mee, want laat ons eerlijk zijn, goed doen voor een ander bezorgt je zelf ook een fijn gevoel. En het feit dat ik graag kook en veel ‘moet’ koken om mijn foodblog gevuld te krijgen is ook een reden, want als mijn vriend alles zou moeten opeten weegt hij binnen de kortste keren 200 kilo!

En vandaag gaf het me ook echt een goed gevoel. Dat meisje ging met een grote glimlach naar huis en de dame erna vroeg, toen ze wegging, of ze me dan op z’n minst mocht bedanken met een omhelzing.
Op zo’n momenten voel ik me gezegend: ik heb een rijk leven op vele vlakken en door hier wat van te delen heb ik vandaag een paar mensen blij gemaakt!

Ow en voor degene die zich na dit verhaal afvragen wat ik had klaargemaakt, hierbij de recepten:

VispannetjeVispannetje uit Oostende

Ingrediënten:

 • 3 soorten vis (zonder graten, 150 gr pp) bv tongrolletje, zalmfilet, kabeljauwhaasje
 • 4 wortelen
 • 2 prei (wit)
 • 100 ml droge witte wijn
 • 200 ml kookroom
 • 1 visbouillon blokje
 • 100 ml water
 • Peper en zout
 • Geraspte kaas

Bereiden:

 • Snij elke vissoort in 4 gelijke stukken
 • Maak de wortelen schoon en snij in dunne reepjes (julienne)
 • Maak de prei schoon en snij in halve ringen
 • Verwarm de oven op 180 graden
 • Fruit de prei en wortelen in wat boter
 • Blus met de witte wijn en het water
 • Voeg er het verkruimelde bouillonblokje bij
 • Voeg de room toe en roer goed door
 • Laat zachtjes inkoken totdat de groente beetgaar zijn
 • Neem 4 kleine ovenschoteltjes (of aluminium ovenschaaltjes)
 • Leg in elke schaal van elke vissoort een stukje
 • Overgiet met de saus en groente
 • Bestrooi met de geraspte kaas
 • Bak 20-25 minuten in oven totdat de kaas gratineert (anders paar minuten bovengrill functie aanzetten)

Tip: serveer met aardappelpuree

Scampi in groene curry

Ingrediënten:

 • Zak Thaïse wokgroente (400 gram)
 • 24 scampi’s
 • Groene currypasta
 • Blok kokosmelk 400 ml
 • Plantaardige olie

Bereiden:

 • Verwarm de olie in een braadpan
 • Bak de scampi’s goudbruin (ca. 1 minuut per kant)
 • Haal de scampi’s uit de pan en hou apart
 • Bak de wokgroente ca. 5 minuten
 • Voeg er de currypasta bij en bak nog 3 minuten door
 • Doe er de kokosmelk bij en roer goed
 • Laat dit even inkoken
 • Voeg er op het laatst de reeds gebakken scampi’s aan toe

Tip: Serveer met basmatirijst

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial