Fondant taart
Recepten,  Taarten & desserts

Mijn allereerste fondant taart!

Toen mijn bonusdochter 7 werd gingen mijn vriend en ik naar de plaatselijke bakker om haar verjaardagstaart te bestellen.
Er lag een dikke ringmap vol met taarten, dus ik ging verwachtingsvol op zoek naar een leuke meidentaart voor haar. Groot was mijn teleurstelling toen ik zag dat er eigenlijk maar 2 varianten waren (fruittaart en slagroomtaart) waar gewoon telkens een andere eetbare print op lag.

Als half Vlaamse wist ik niet wat me overkwam! Het kan toch niet dat je maar de keuze hebt uit 2 soorten taart en wat prints???
In België heeft de gemiddelde bakker op een doordeweekse dag al meer dan 10 verschillende taarten in de etalage staan: van mokkataart tot aardbeientaart… om maar niet te spreken over het grote aanbod aan gebak!

No way dat mijn bonusdochter een standaardtaart zou krijgen met een prinsessenprint of zo. Ik besloot ter plekke dat ik zélf wel taart zou bakken!
Dat ik nog nooit verder dan een chocoladetaart en appeltaart was gekomen was een klein detail wat ik maar even voor mezelf hield.

Ik ging online op zoek naar ideeën, waar ik de mooiste (en moeilijkste) creaties vond.
Toen begon het langzaam tot me door te dringen dat het niet zo simpel was als dat ik dacht… maar ja, ik had het haar inmiddels beloofd dus ik moest en zou een leuke meidentaart voor haar bakken.

2 dagen op voorhand begon ik al, want als er iets fout zou gaan wou ik wel nog de tijd hebben om een alternatief te regelen.
Dus zo begon ik op vrijdagavond vol goede moed aan de biscuit. Hoe moeilijk kon het zijn, toch?
Dat bleek toen mijn taart uit de oven kwam: mislukt! Niet genoeg gemixt en vol luchtbellen.
Dus de zaterdagochtend vlug naar de supermarkt: dan maar biscuit uit een pakje. Deze lukte gelukkig wel!
Met hulp van mijn vriend begon ik de taart te snijden… niet zo’n succes zonder taartsnijder kwamen we al snel achter, maar het lukte uiteindelijk aardig.
Als vulling hield ik het eenvoudig: botercrème en aardbeienjam.

En toen kwam de grote uitdaging: bekleden met fondant.
Om mezelf niet te veel op de proef te stellen had ik gekozen voor kant en klare fondant, dus gewoon fondant die al gerold is.
Nog wat versiering erop en klaar was ‘ie!

En jeetje, dat gezicht van mijn bonusdochter toen de taart op tafel kwam: het was al het werk meer dan waard!

7 maanden later verjaarde mijn bonuszoon en die riep natuurlijk direct ‘Jij moet mijn taart maken! Ik wil een dinosaurustaart!’.

O jee, waar was ik aan begonnen!? Ik kon moeilijk nee tegen dat mannetje zeggen, want voor zijn zus had ik wél een taart gebakken.

Dus zo stond ik weer tot 1 uur ’s nachts hard te werken, deze keer aan zijn dino-taart. Het ging me al heel wat makkelijker af, had een taartsnijder gekocht, een gladmaker voor de fondant en kleurstof om het biscuit groen te kleuren.

Het heeft me heel wat uurtjes gekost, maar al zeg ik het zelf, het resultaat mocht er wezen.

Mijn bonuszoon was zo ontzettend blij met zijn dinosaurustaart!

Dinosaurustaart

Dus tja, sindsdien is het een jaarlijks terugkomend iets: 2 dagen in de keuken doorbrengen om voor mijn bonuskids een mooie taart te 

maken!

 

Hierbij, speciaal voor beginners zoals ik, mijn werkwijze voor het maken van een fondanttaart.

Ingrediënten (taartvorm 24cm):

Bereiden:

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven 150 graden)
  • Meng de basismix samen met de eieren en het water op lage stand
  • Mix 5 minuten op de hoogste stand tot een luchtig geheel
  • Vet de taartvorm goed in, klem bakpapier over de bodem
  • Giet het beslag erin en plaats in de oven
  • Bak de biscuit in 30-40 minuten gaar en goudbruin
  • Klop de boter op lage stand glad
  • Voeg er de melk en de botercrème mix aan toe
  • Mix goed gedurende 2 minuten
  • Haal de taart uit de oven en laat de taart goed afkoelen voordat je deze wil decoreren
  • Snij de taart in 2 of 3 schijven en markeer met tandenstokers hoe de taart op elkaar past
  • Spuit met botercrème een opstaande rand rondom
  • Smeer voorzichtig de jam op de taart
  • Leg de stukken voorzichtig op elkaar
  • Smeer de taart goed af met botercrème
  • Zet de taart enkele uren in de koelkast
  • Bedek de taart met de rolfondant en druk voorzichtig aan
  • Decoreer de taart naar smaak

 

 

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial