Tips & tricks

Invriezen

Toen ik mijn vriend pas kende wou ik hem helpen door verse maaltijden te bereiden, in porties te verpakken en vervolgens in te vriezen. Zo was de stress van op tijd eten op tafel toveren voor de kids weg.

Alleen 1 probleem… ver kwam ik niet met zijn kleine vriezer met amper 3 lades!
Hij bekeek me bedenkelijk aan, maar besloot ter plekke om bij Coolblue een grote vriezer te bestellen die de dag erna al geleverd zou worden.

Dus ik ging aan de kook en vulde de nieuwe vriezer al snel met deze gerechten, maar ook met tal van andere dingen die anders niet lang bewaard kunnen worden.

Mijn vriend vroeg zich af en toe hardop af of ik wel goed bij mijn hoofd was, maar na een tijdje was hij overtuigd… er belandde veel minder in de vuilnisbak én we hebben altijd wel iéts in huis om te eten.

Ik ben er door de jaren heen creatief in geworden, je leert al doende wat wel en niet in de vriezer kan en de kennis die te vinden is via Google is vaak goud waard.

Het is gewoon een ideale manier om geld én tijd te besparen.

Zo maak ik altijd een hele pan soep, want is net zoveel werk. Ik verdeel de rest dan in porties en vries ze in. Mijn vriend vindt het nu heel luxe om zelfgemaakte soep als lunch te kunnen eten zonder dat hij er een blik voor moet opentrekken!

Ook groenten vries ik in: gesneden soepgroenten, paprika’s, uien, …

Ik gebruik zipzakjes van de Action, echt ideaal!

Spruitjes, boontjes, … etc. blancheer ik eerst en laat ze dan afkoelen, daarna kunnen ze zo de vriezer in.

Wat geen succes is zijn groentes die je knapperig wil bakken/wokken, want dat gaat niet als het ingevroren is geweest. Groenten houden veel (kook)vocht vast en dit komt vrij bij het ontdooien, en dit zorgt ervoor dat je ze niet knapperig kunt krijgen.

Ook sauzen maak ik hele pannen van en vries de rest in, zo hoef ik niet telkens spaghettisaus te maken.

Ingevroren pepers

En knoflook, gember, pepertjes… ontkomen er niet aan. Knoflook en gember pureer ik en verdeel ze in een ijsblokjeshouder die ik vervolgens invries. De dag erna haal ik ze eruit en doe ze in een zipzakje in de vriezer. Telkens ik knoflook of gember nodig heb voor een saus haal ik gewoon een blokje uit het zakje. De pepertjes vries ik in z’n geheel in, deze kan je prima bevroren snijden.

Kortom, veel ingrediënten en gerechten kunnen ingevroren worden.

Kijk maar eens kritisch naar wat je moet weggooien elke week, wat je ook, bereid of onbereid, zou kunnen invriezen.

En twijfel je of je iets kan invriezen? Google is your best friend!

Heb jij nog ‘invries-tips’? Ik hoor het graag!

Please follow and like us:

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial