Bijgerechten (sauzen, broden, ...etc),  Recepten

Indiase keuken

Naan

Mijn lievelingskeuken?

De Indiase!
Ik vind het heerlijk… door het gebruik van kruiden is elk gerecht een smaakbom.

Het leuke aan de Indiase keuken vind ik de veelzijdigheid. Elke regio heeft zijn eigen typische gerechten en specialiteiten, heeft zijn eigen garam masala (specerijen mengsel) en zowel vleesliefhebbers als vegetariërs kunnen hun hart ophalen.

De geuren, de smaken, de kleuren… I love it!

Mijn absolute favoriete Indiase gerecht is Chicken Vindaloo, een erg pittig gerecht op basis van pepers.

Nou moet ik bekennen dat ik echt een liefhebber ben van pittig, en dan bedoel ik ook écht pittig. Zo pittig dat ik zelfs in een Indiaas restaurant wel eens opgetrokken wenkbrauwen krijg… Als ik ergens voor het eerst kom voltooid zich meestal hetzelfde ritueel: ik bestel Vindaloo en vermeld er dan bij dat het echt spicy moet zijn, Indian spicy, niet het afgevlakte westerse pittig. Steevast krijg ik als antwoord ‘weet u het zeker? Want Vindaloo is écht pittig hoor!’. Mijn vriend moet er inmiddels om lachen als het gerecht op tafel komt en hij merkt dat ik in de gaten wordt gehouden bij het nemen van de eerste hap, alsof ze verwachten dat de stoom uit mijn oren gaat komen. Vaak zie je ze hoofdschuddend hun werk weer hervatten als ze bij mij weinig reactie op het pittige zien, tenzij de grote glimlach op mijn gezicht als de Vindaloo écht pittig is.

Af en toe komt de eigenaar aan de tafel om te vragen of het niet te pittig is, vast bang dat ik ga klagen als de rekening op tafel komt 😉
Maar de enige keer dat ik klaag is als de Vindaloo niet pittig genoeg is!

Maar ook de andere klassiekers zoals de Madras kunnen me bekoren.
Ik vind het een voor een smaakbommen.

Het enige nadeel is dat ik het erg moeilijk vind om de gerechten zelf klaar te maken… De smaak is het altijd nét niet, het smaakt nooit zoals in het restaurant en dat frustreert me mateloos!

En toen zag ik ‘The curry guy’… hij heeft er zijn missie van gemaakt om de recepten zo te perfectioneren dat iedere liefhebber de lekkerste Indiase gerechten kan namaken.
Na vele kookboeken uitgetest te hebben was ik wat sceptisch, maar toen ik een boekenbon cadeau kreeg was dat het ideale moment om het boek te kopen.

Van zodra ik het boek binnen kreeg ging ik aan de slag met de basisgerechten die ik nodig zou hebben: bouillon, kruidenmengsels, …enz.
Het is best wel wat werk, maar als het eindresultaat er naar is vind ik dat niet erg.

Na een dagje kokerellen had ik alle basisgerechten klaarstaan zodat ik de dag erna echt met de gerechten aan de slag kon: Chicken Vindaloo, Chicken curry en naanbrood.

Ik nodigde mijn schoonouders uit, want ik had natuurlijk wel proefkonijnen nodig om mijn kookkunsten te proeven!
Maar in alle drukte maakte ik een fout: ik gebruikte een dubbele hoeveelheid gemberpasta en te weinig knoflookpasta…

Heel stom, in plaats van knoflookpasta nam ik de pot gember-knoflookpasta… tja en daar kwam ik pas achter toen het eten al klaar was.
Maar zelfs met een teveel aan gember waren de gerechten erg smaakvol, een veel beter resultaat dan wat ik tot dan toe had bereikt met andere kookboeken!

Het is veel werk dus ik heb nog geen tijd gehad om meer gerechten uit te proberen, maar dat staat nu hoog op mijn todo-lijstje.
En uiteraard zal ik mijn ervaringen hier dan delen met jullie!

Het eerste recept wat ik alvast met jullie wil delen is die van Naan, een lekker luchtig broodje wat niet mag missen op tafel.

Ingrediënten (8-10 personen):

En eventueel wat ghee en nigellazaad

Bereiden:

  • Zeef de bloem, zout en bakpoeder in een grote kom
  • Maak de melk lauwwarm in een pannetje
  • Giet deze in een kan en doe er de gist en suiker bij en klop goed door elkaar
  • Dek dit mengsel af met een doek en laat 20 minuten op een warme plek staan
  • Klop de eieren door de yoghurt, doe het melkmengsel en de bloem erbij en meng alles goed door elkaar
  • Kneed het deeg 10 minuten tot het een zachte, beetje kleverige bal is
  • Bestrijk de kom met beetje plantaardige olie en leg de deegbal hierin
  • Dek de kom af en laat min. 1 uur rijzen (maximum 24 uur)
  • Bestuif je aanrecht met wat bloem, neem na het rijzen een tennisbal deeg en rol deze uit met een deegroller tot een lap van ca. 5 mm dikte en klop de bloem er af
  • Verhit een droge koekenpan op hoog vuur en leg de naan erin
  • Controleer regelmatig dat de onderkant niet verbrandt
  • Draai de naan, voordat hij te donker is, om en kleur de andere kant lichtbruin
  • De naan is na 3-5 minuten bakken gaar
  • Bestrijk de naan met wat ghee en bestrooi met nigellazaad

Tip: ik bestrijk de naan altijd met wat gepureerde look gemengd met boter… het resultaat is een heerlijke garlic naan!

Ook fan van The Curry Guy? Welk Indiaas gerecht vind jij het lekkerste?

Ook fan van de Indiase keuken, maar het boek zelf nog niet in huis? Dan kun je ‘m bestellen bij bv. Bol.com.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial